?> פרופ' שלמה משיח – Mom's Project – תרומת ביצית
תמונה משיחפרופ' שלמה משיח

פרופ' משיח הוא מבכירי רופאי הנשים בישראל, ושימש כמורם של רבים מהגינקולוגים הבכירים בארץ.
שימש, מעל כ- 20 שנה ועד שנת 2002 , כמנהל האגף למיילדות וגינקולוגיה במרכז הרפואי שיבא בתל השומר.
נחשב ל"אבי הפריות המבחנה" בישראל. ייסד, (יחד עם תלמידיו), את היחידה הראשונה בארץ להפריה חוץ גופית (במרכז הרפואי "שיבא" – תל השומר) ועמד בראשה בשנים בראשונות לתפקודה. ביחידה זו הושג לראשונה, בשנת 1982, "הריון המבחנה הראשון בישראל" (החמישי בעולם כולו). בהמשך השיגה היחידה הישגים מהותיים ופורצי דרך, בין היתר, בתחומים של הריונות ראשונים מעוברים קפואים ומתרומת ביציות.
ייסד, יחד עם פרופ' דור ודר' לברן, את היחידה להפריה חוץ גופית בבית החולים "אסותא". שמש כמנהל היחידה עת גדלה להיות היחידה הגדולה והמתקדמת בארץ ובין בגדולות בעולם.
היה חלוץ בפתוח ויישום של שיטות טיפול מהפכניות במיילדות וגינקולוגיה כגון: הטיפול בתרופות פורצות דרך כגון הפרגונל; יישום טכניקות מעקב בהריונות בסיכון גבוה, מעקב אחרי העובר באמצעות מוניטור וכן באמצעות דגימת דם מקרקפת העובר; אבחון וטיפול בסוכרת הריונית ורעלות ההיריון; בתחום הכירורגיה הגינקולוגית המתקדמת ובפרט באמצעות האנדוסקופיה (לפרוסקופיה והיסטרוסקופיה) ועוד.
עיקר גאוותו על עשרות אלפי ילדים שנולדו אודות לטיפולו בזוגות עקרים במשך למעלה מ- 40 שנה, ועל הישגיו במקרים שהוגדרו כ-"אבודים". פרסם יותר מ-500 מאמרים במיטב העיתונים היוקרתיים במיילדות וגינקולוגיה.
זכה עם צוותו במספר רב של פרסים בינלאומיים יוקרתיים. השתתף בעשרות רבות של כנסים בינלאומיים חשובים כיושב ראש וכמרצה מוזמן.
בזכות הישגיו הרפואיים והמחקרים, נבחר ושרת, במשך שנים רבות, כנשיא האיגוד הישראלי למיילדות וגינקולוגיה וקדם את המקצוע בהיבטים רבים. כמו כן שרת שלוש שנים כנשיא האגודה הישראלית לחקר הפוריות .
פרופ' משיח היה ממייסדי ומוותיקי המורים למיילדות וגינקולוגיה בפקולטה לרפואה של אוניברסיטת תל-אביב. שימש ברוב הוועדות החשובות של הפקולטה כגון: וועדת הוראה וועדת מינויים. היה ראש החוג למיילדות וגינקולוגיה במשך שתי קדנציות. משמש כפרופסור מן המניין חבר הסנט באוניברסיטת תל-אביב ומופקד הקתדרה לחקר מומים מולדים.
נבחר ליקיר העיר תל אביב-יפו
הוגש השנה כמועמד לפרס ישראל ברפואה.

פרוט הישגים מדעיים, יישומיים מחקריים והוראתיים
לאורך קריירה ארוכה ומרשימה של כ- 45 שנה זכה פרופ' משיח למירב ההישגים והתארים המקצועיים, הציבוריים והאקדמיים האפשריים:
באוניברסיטת תל-אביב ובפקולטה לרפואה שימש בוועדות הבאות: הועדות המלוות, אחראי ומרכז לימודי ההמשך, בוועדת ההוראה, ועדות הקוריקולום לסטודנטים לרפואה וללימודי המשך, הועדה האקדמית למקצועות הרפואיים, היה ראש החוג למיילדות וגינקולוגיה במשך שתי קדנציות, חבר מועצת הפקולטה במשך שנים רבות, וחבר בסנט של האוניברסיטה.
היה הרוח החיה בתכנון וארגון ההוראה במיילדות וגינקולוגיה, לימד אישית והאציל על אלפי סטודנטים לרפואה את הידע הבסיסי במקצוע המיילדות וגינקולוגיה, והנחיל להם את השאיפה למצוינות ואיכותיות ברפואה.
בתל-השומר, במשך שנים רבות, לימד חנך ואימן עשרות מתמחים במקצוע המיילדות וגינקולוגיה כשהוא מצליח להשרות עליהם את רוח הרצון וההתלהבות ללמוד ולהתקדם ללא לאות, את הזיקה העצומה למחקר בסיסי ואקדמי, המאמץ לפתח את המקצוע ולקדמו, וזאת לרווחת נשות ישראל, תוך מאבק מתמיד לשיפור השרות והפחתת התמותה והתחלואה הן של נשים בהריון ובלידה ובפרט של עוברים ויילודים.
לכל תלמידיו ומתמחיו היווה דוגמא ומופת של גישה רפואית הכוללת ידע והעמקה, רצון ללמוד ולהתקדם, מסירות אין קץ למחלקה ולמטופליה, רצון אדיר להשקעה בחידושים ובפיתוח, הצלחה מרבית בפיתוח אמצעי רפואה חדשים מקוריים וכן שיטות חדשניות מבריקות ומקוריות בצד יישום טכניקות וידע אותם למד מהספרות הרפואית כנסים בארץ ובעולם בהם השתתף כמרצה מוזמן, כמארגן, כנשיא, כמנהל קבוצות דיון.:
ברשימת פרסומיו יותר מ-500 מאמרים מקוריים שאת רובם ככולם ביצע יחד עם צוותו במחלקה שבמרכז הרפואי שיבא. מחקרים אלו מצטיינים במקוריות, נועזות, נמרצות ורובם נועדו לשיפור איכות ורמת המעקב והמשגוח אחרי נשים בהריונן, עוברים במהלך ההיריון והלידה, יילודים, טיפול במחלות נשים וסיבוכיהן, ובפרט נודע בארץ ובעולם אודות למחקריו בתחום האבחון וטיפול באי פוריות האישה והגבר.
קצרה היריעה מלסכם את כל תרומותיו הרבות במחקר וביישום, ונזכיר רק כמה מהם:
פרופ' משיח היה מחלוצי רפואת האם והעובר בצעדיה הראשונים לעידן המודרני:
§ היה מחלוצי פיתוח האמצעים לאבחון מצוקת עובר באמצעות מכשירים אלקטרוניים (מוניטור ואולטרסאונד), והיה בין הראשונים בארץ ובעולם שיישם ופיתח את השיטות לקביעת מצב חמצון העובר עפ"י רמת ה- PH בדם הנלקח מקרקפת העובר.
היה מהחלוצים בארץ לשימוש ופיתוח המוניטורים האלקטרוניים.
בשנת 1969 השתלם בתחום החדשני של אולטרסונוגרפיה אצל פרופ' היאן דונלד האגדי, ממציא האולטראסאונד ברפואה. בעקבות השתלמות זו הביא לארץ את מכשיר האולטראסאונד הראשון וביצע מחקרים רפואיים ראשונים בישראל בתחום זה.
§ פרופ' משיח היה מחלוצי האנדוסקופיה בארץ ובעולם, ואחד הגורמים לכך ששיטה זו, ששמשה במשך שנים רבות לצרכים דיאגנוסטיים, הפכה לשיטה המודרנית והמתקדמת ביותר היום לביצוע ניתוחים עם פלשניות מינימלית והחלמה מהירה. פרופ' משיח וצוותו היו מהראשונים בארץ לביצוע ניתוחים מתקדמים בשיטה זו כגון כריתת שחלות, ציסטות וגם ניתוחים נרחבים כגון כריתת רחם.
אודות לתרומתו הנכבדה לנושא, נבחר פרופ' משיח להיות נשיא הכנס העולמי לאנדוסקופיה בגינקולוגיה שנערך בשנת 1995 בישראל.

  • אולם עיקר מאמציו המחקריים הוקדשו לתחום הפוריות: יחד עם פרופ' רבאו ופרופ' אינסלר היה פרופ' משיח הקלינאי המטפל והמבצע של טיפולי השראת ביוץ באמצעות הפרגונל (תרופה חדשנית ומהפכנית דאז). בשיתוף פעולה הדוק עם פרופ' לוננפלד "הוגה" התרופה, טיפל פרופ' משיח במאות רבות של נשים עקרות ובטיפולו הצליח להעניק להם את שרצו מכל – פרי בטן וילד.
    במשך שנים רבות ניהל את מרפאת הפוריות וקידמה הן מבחינה יישומית והן ברמה הרפואית טיפולית. במהלך עבודתו שם פורסמו מספר רב של עבודות מחקר בסיסיות וקליניות שקידמו את הידע וההבנה בנושא חדשני זה של תיקון הפרעות בפיסיולוגית הביוץ והמחזור הנשי. עבודות אלו היוו את אבני הבסיס לרפואת הפוריות המתקדמת של היום.
    § מיד עם ההודעה הראשונה על הפריית המבחנה ולידת לואיז בראון באנגליה נדרש פרופ' משיח לנושא, זאת למרות שבתחילת הדרך היו ספקות באם ההצלחה אמתית והנושא כדאי. היות ובתחילת הדרך לא שוחרר מידע על השיטות והטכניקה נוצר קשר עם מכון המחקר המפורסם באדינבורו, ומצוידים בניסיון הרב, שנרכש משנים של ניסיון בטיפול בתרופות לגרימת ביוץ ,ולאחר המתנה "מתישה" לקבלת הרישיון, הוחל בטיפולים הראשוניים בהפריה  החוץ-גופית בישראל. בשנת 1982 ,הצליחה היחידה, בראשותו של פרופ' משיח, להשיג "הריון מבחנה" ראשון בארץ והחמישי בעולם כולו (ההיריון הושג בעת ובעונה אחת עם השגת ההיריון הראשון בארה"ב ע"י ג'ונס וקבוצתו, שעבור הישג זה זכו לתהילת עולם).
    הריון המבחנה הראשון היה אבן הדרך במסלול ארוך ומפואר של הישגים והצלחות בחום חדש ומתפתח זה לדוגמא: הילד הרביעי בעולם מהקפאת עוברים, הילד השלישי בעולם מתרומת ביצית, מיקרומניפולציה ועוד ועוד.
    במסגרת המחקר הקליני והתאורטי, פרסם פרופ' וצוותו עשרות עבודות במיטב העיתונות המקצועית העולמית, שהפכו לאבני הבסיס של המדע הגדול החשוב של הרבייה.
    כגולת הכותרת של פעילותו האקדמית בתחום ההפריה החוץ גופית תחשב בחירתו לארגן ולהיות נשיא של הכנס העולמי להפריה חוץ גופית וטכניקות מתקדמות לשיפור הפוריות שנערך בישראל בשנת 1989.
    פרופ' משיח מוזמן להשתתף בכנסים עולמיים יוקרתיים בתחום הפוריות וההפריה החוץ גופית כמרצה במליאה , כמארגן ומשתתף בקבוצות דיון ועוד. יש בכך אות הכרה והוקרה במעמדו הרפואי, המקצועי והאקדמי.
    § מהעבודות והרעיונות נוספים שפורסמו וזכו לתהודה עולמית ולפריצות דרך יש להזכיר את הגישה המקורית והמהפכנית שהוצעה לראשונה ע"י פרופ' משיח לטיפול שמרני ולא ניתוחי בהריונות מחוץ לרחם. גישה זו הייתה ההתחלה של הטיפול הרפואי והתרופתי בהריונות מחוץ לרחם, שהיום נהוגים בכל המרכזים החשובים בעולם.
    § נושא מקורי נוסף היה הגישה השמרנית לשיזור השחלה. קודם לפרסום גישתו הנועזת של פרופ' משיח נהגו לכרות את השחלות בכל מקרה, ומאות נשים בעולם איבדו את יכולת הפוריות שלהן מכך. פרופ' משיח הציע לא לכרות את השחלות אלא להתיר את השיזור אפילו בשחלות שחורות ו"נרקרוטיות". גישה מהפכנית זו זכתה לתגובות נלהבות בכל העולם וכבר היום הביא ל"הצלה" של שחלות רבות בכל רחבי העולם.
    § פרופ' משיח זכה גם להכרה והוקרה בישראל ואלו מתבטאים, בין היתר, בבחירתו כנשיא האגודה הישראלית לחקר הפוריות בשנים 1987-1991 ונשיא האגודה הישראלית למיילדות וגינקולוגיה בשנת 1992..
    בעבודתו הציבורית קידם בצורה ניכרת את רמת הרפואה ובפרט המיילדות והגינקולוגיה בארץ והתווה דרכים להקנות ידע רחב בציבור הרופאים (כגון ע"י ניירות עמדה, ושיפור סילבוס ההתמחות במיילדות וגינקולוגיה).
    אין ספק  שהישגיו העיקריים מתבטאים בתחום הקליני, בטיפול אישי ומחלקתי באלפי מקרים של הריונות מסובכים ורגילים, לידות  שגרתיות ומסובכות, ביצוע מאות ניתוחים חדשניים ובעקר בעזרה לאלפי זוגות חשוכי ילדים להיות הורים מאושרים.